22 Ekim 2012 Pazartesi

Sandviç Poğaça

Sabahları işe giderken kahvaltıyı evde yapamadıysam işte mutlaka simit, poğaça veya sandviç yiyorum.Hafta sonu evdeydim.Birden aklıma biz küçükken annemin sıklıkla yaptığı ve bizim severek yediğimiz sandviç poğaçalar geldi. Annemi arayarak tarifini aldım ve hemen yaptım.Bu lezzetli sandviçlerin tarifi sizinle de paylaşmak istedim.
Malzemeler;

  • Yaş Maya + 1 Yemek Kaşığı Şeker   
  • 2 Su Bardağı Ilık Su
  • Yarım Su Bardağı Şeker
  • Yarım Su Bardağından Biraz Fazla Sıvı Yağ
  • 1 Su Bardağı Yoğurt
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz
  • 1 Adet Yumurta ( Beyazı hamuru için sarısı da poğaçaların üstüne sürmek için )
  • Aldığı Kadar Un
Yapılışı;

  • Mayaya 1 su bardağı ılık su ve 1 yemek kaşığı şekeri ekleyip maya kabarana kadar biraz bekleyin.
  • Ayrı bir kaba diğer malzemeleri ekleyip kabaran maya ve unu da ekledikten sonra yumuşak bir hamur yapıyoruz.
  • Hamurları ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp oklava yardımıyla avuç içi kadar açıyoruz.
  • Hazırladığımız parçaları poğaça katlar gibi bir ucunu diğer ucuna kapatıyoruz.
  • Hazırladığımız hamurları yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip üzerilerine yumurta sarısı sürüyoruz.
  • Poğaçaların mayalanması için tepsiyi hemen fırına koymuyoruz biraz bekletiyoruz. Poğaçalar kabardıktan sonra önceden ısıtılmış fırında pişmeye bırakıyoruz. 
Fırından çıkardığımız poğaçaların içine istediğiniz malzemeleri koyup servis yapın.

Not: Hamuru yoğurduktan sonra mayalanması için bekletmiyoruz. Tepsiye dizdikten sonra fırına vermeden mayalanması için bekletiyoruz.

4 Ekim 2012 Perşembe

Badem Tatlısı

Tatlı sevenler için pratik bir tarif ...Özellikle kalabalık misafir ağırlayacaksak mutlaka çeşidin birisi badem tatlısı olur.Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen hem hafif hem de yapımı çok basit. Ortaya küçük bir hamur çıkmakta fakat bu gözünüzü korkutmasın toplamda  40-45 tane tatlı çıkıyor.

Malzemeler;

  • 1 Fincan Yoğurt
  • 1 Fincan Ay çiçek Yağ
  • 1 Adet Yumurta
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • Un
  • Badem
Şurubu için;

  • 2,5 Su Bardağı Şeker
  • 2,5 Su Bardağı Su
Şeker ve su iyice karıştırılacak ki şeker erisin.
Yapılışı;

  • Badem hariç bütün malzemeleri karıştırın. Alabildiği kadar un ( yaklaşık 4 fincandan biraz fazla) ilave edin elinize yapışmayacak yumuşak bir hamur olacak
  • Küçük yuvarlaklar yapın üzerilerine birer badem koyun
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin
  • Şurubunu hazırlayın ve tepsiyi fırından çıkarınca soğuk şurubu dökün.

 

1 Ekim 2012 Pazartesi

Yoğurtlu Patates

Patates sevenler için farklı bir alternatif... Antep yöresine ait bir yemek ama ben biraz tarifi değiştirdim. Aslı et ile yapılıyor ben tavuk kullandım çokta lezzetli oldu.
Malzemeler;
  • 2 Adet Patates
  • 1 Su Bardağı Nohut
  • 1 Adet Tavuk Göğsü ( isterseniz tavuk adetini çoğaltabilirsiniz.)
  • 1 Adet Yumurta
  • 2 Su Bardağı Yoğurt
  • Kuru Nane 
  • 2 Yemek Kaşığı Yağ
Yapılışı;
  • Nohutları önceden ıslatın.(Önceden dolapta haşlanmış nohut vardı ben onu kullandım). 
  • Patatesleri iri iri doğrayın, tavuk göğsünü de iri kareler şeklinde doğrayın.
  • Düdüklü tencereye nohut, patates ve tavukları ekleyip yeterli miktarda su koyup pişirin.(Tencerede de yapabilirsiniz ama ben zamandan tasarruf etmek için düdüklü tencereyi tercih  ettim)
  • Ayrı bir tencereye yoğurt ve yumurtayı koyup çırpın.
  • Yemeğin önce suyunu yoğurda karıştırıyoruz ki kesilmesin.Ardından patates, nohut ve tavukları da ekleyip biraz daha pişirin.
  • En son yağda naneyi kavurup yemeğin üstüne dökün.Afiyet olsun...